Back to nasa izdanja

Šedžeretuddurr – prva islamska vladarica

KM 20.00

Roman Šedžeretuddurr je historijsko kazivanje o prvoj muslimanskoj vladarici Šedžeretuddur (historijski podaci navode da nije bila prva, ali je općeprihvaćena kao prva), o njenoj borbi za egipatski tron, ali radnja romana se odvija i u srcu hilafeta, u Bagdadu na čijem čelu je tad bio posljednji abbasidski halifa al-Musta’sim Billahi.

Kategorija:

Opis

Pred Vama je roman napisan perom arapskog novinara, istraživača i historičara, te romanopisca Džurdžija Zejdana (Ğurğīja Zaydāna) prije više od stotinu godina.
U vrijeme dekadencije arapskog svijeta i njegove kolonijalizacije, određen broj intelektualaca se posvetio izgradnji arapske samosvijesti o vlastitoj vrijednosti. Naime, Zejdan se s žanrom romana upoznao preko svojih evropskih veza putujući po Engleskoj i Francuskoj. Na njegov rad značajan utjecaj je imao Walter Scott, škotski romanopisac. No, za razliku od Waltera Scotta, čiji likovi romana su bili izmišljeni Zejdan je za svoje junak(inj)e birao stvarne historijske ličnosti. Najprije je svoje romane objavljivao u dijelovima u časopisu al-Hilal čiji je bio osnivač, a kasnije u integralnom izdanju.

Content missing